Adevărul care (ne) doare: Cimitirul Țiganca

Din todeauna am ştiut că morţii trebuiesc respectaţi fie că în timpul vieţii au fost buni sau răi. Însă cred că de această lege nescrisă nu au ţinut cont cei care atât în perioada regimului sovietic cât şi astăzi mai profanează morminte sau chiar cimitire întregi.

De mult timp îmi doream să vizitez cimitirul de la Ţiganca (r. Cantemir), însă nicidecum nu reuşeam să-mi fac un pic de timp liber. Totuşi în luna lui Făurar a anului curent am vizitat cimitirul unde îşi găsesc somnul de veci 1020 de ostaşi români care şi-au dat viaţa pentru patrie, pentru reîntregirea poporului român. Ostasi care au trecut Prutul in vara lui 1941 pentru a-si  dezrobi fratii de jugul bolsevic.

Acest cimitir a fost construit în anii 1941-1942. După 1944 a fost demolat. În apropierea sa a fost construită o fermă,iar porcii care erau scoşi la „plimbare” au râmat şi au scos osemintele ostaşilor din pământ. O parte din cruci au fost aruncate scoase şi folosite la construirea fundamentului unei fabrici din apropiere, iar altele au fost aruncate în râul Prut. În vara lui 2007, când Prutul şi-a micşorat debitul, câteva dintre ele au fost găsite pe malul râului. Ascultam cele relatate de  către  părintele  Hrisostom (în vechea greacă înseamnă ,,gură de aur”) şi în minte îmi veni un caz similar care avu loc la începutul lui 2007, când Cimitirul românesc „General Dragalina” din Tighina a fost făcut una cu pământul de către autorităţile separatiste de la Tiraspol, care au dezgropat osemintele cu buldozerele şi le-au împrăştiat peste tot, sfidând orice normă internaţională.

Dacă ar fi să ne uităm cum sunt trataţi ostaşii ruşi în România, putem găsi de exemplu în Bacău un cimitir militar unde sunt îngropaţi aproximativ 5000 de ostaşi ruşi, alături de 5513 ostaşi români şi 117 militari germani. Cimitirul Eroilor din municipiul Bacău are o suprafaţă de 2 hectare, iar în centrul complexului se află o capelă comemorativă realizată în 1933 de primăria Bacău.

Memoria istorică aplică un tratament diferit nazismului si comunismului. Nazismul este mai bine cunoscut decat comunismul deoarece dulapul cu cadavre a fost larg deschis de catre trupele aliate, în timp ce crimele comunismului sunt acoperite de un strat de ceaţă. Aproape fiecare om ştie astăzi de Auschwitz. Câţi dintre ei ştiu ceva despre Gulag sau despre foametea artificială (cunoscută şi sub numele de holodomor) declansată în Ucraina în anul 1933?

Astăzi e nevoie mai mult ca oricând să le spunem lucrurilor pe nume, fiindcă numai aşa putem face ca lucrurile să revină la normalitate. Ororile care au avut loc şi încă mai au, trebuiesc condamnate.

Autor: Mihai Crețu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s