Uniunea Europeană și UNICEF vor trimite ajutoare în Cahul şi Ungheni pentru lupta împotriva COVID-19

Centrele de sănătate din raioanele Cahul şi Ungheni vor beneficia de echipament de protecție de importanță critică lucrătorilor din asistența medicală primară.

Un lot de 2.000 de halate impermeabile și 1.600 de costume de protecție de unică folosință, laminate, care sunt destinate unui număr de peste 580 de lucrători medicali din peste 100 de centre de sănătate și oficii ale medicilor de familie, au fost achiziționate din fondurile UE și furnizate centrelor de sănătate din raioanele Ungheni și Cahul, ca parte a inițiativa „Solidaritate pentru Sănătate”. Este un exemplu concret al modului în care UE sprijină sistemul de sănătate din Moldova pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19. Echipamentul va contribui la reducerea riscurilor de infectare cu care se confruntă zilnic lucrătorii medicali.

Acest sprijin pentru lucrătorii din asistența medicală primară, în sumă de aproape 20.000 Euro, a fost oferit în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni cheie, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNICEF și PNUD.

„Uniunea Europeană rămâne unul dintre cei mai mari susținători ai Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Împreună cu statele sale membre, în cadrul TeamEurope, și cu parteneri internaționali, suntem aici pentru a contribui la sprijinul necesar oamenilor și lucrătorilor din sectorul sănătății pentru a preveni și a depăși consecințele acestei crize,” a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Lucrătorii medicali sunt în mod incontestabil în prima linie a luptei împotriva pandemiei COVID-19, iar medicii de familie și asistenții medicali care merg în vizite la domiciliu sunt eroii și eroinele invizibile ale pandemiei. Ei sunt cei care adesea intră primii în contact cu pacienții COVID-19 și, prin urmare, au un risc ridicat de expunere la virus. Livrarea acestui echipament de protecție, cu contribuția generoasă a Uniunii Europene, va reduce riscul la care se expun lucrătorii medicali  din Cahul și Ungheni în activitatea lor de zi cu zi și va ajuta la protejarea lor, precum și a familiilor și a copiilor”, a declarat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

„Contextul actual și criza de sănătate publică ne determină să acordăm prioritate asigurării centrelor de asistență medicală primară și personalului acestora cu echipamente de protecție individuală necesar, dar și măsurilor de educare a publicului. Aș dori să mulțumesc UE și UNICEF pentru acest sprijin foarte necesar pentru Cahul în această perioadă ”, a declarat Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul.

“Fără îndoială, acest sprijin este necesar. Medicii și asistentele noastre au nevoie mai mult decât oricând de echipament individual de protecție. Au nevoie de sprijinul comunității, al statului, dar și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul permanent și necondiționat “, a declarat Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni.

Programul „EU4Moldova: Regiuni cheie” (2019-2025) sprijină dezvoltarea creșterii regionale inteligente, inclusive și durabile în Ungheni și Cahul, pentru a aduce o calitate mai bună a vieții și oportunități noi cetățenilor.

Ca parte a răspunsului său global la pandemia de coronavirus, Uniunea Europeană este alături de țările Parteneriatului Estic și a realocat resurse pentru necesități imediate către Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina

Citește mai departe …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s