Dan Nicu // Filat revine în politică. Profită Dodon.

Autor: Dan Nicu

Dan Nicu a absolvit Facultatea de Științe Politice și masteratul în Teorie și Analiză Politică a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, cu teze de licenta și, respectiv, dizertație care analizează problema tranziției postsovietice a Republicii Moldova.

Viața publică din Republica Moldova are carențe extraordinare la capitolul moralității și onoarei în desfășurarea activităților politice. Acest lucru ne este cunoscut nu de azi-de ieri, însă unele evenimente încă mai au darul de a ne surprinde neplăcut.

Pe 16 august, o fantomă de tristă amintire a politicii moldovenești, pe nume Vladimir Filat, a reapărut în fața cetățenilor și a fost reales în funcția de președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Nu l-au oprit nici multiplele scandaluri în care a fost implicat, legăturile cu persoane foarte dubioase, nici faptul că după ce a stat peste patru ani la pușcărie și-a pierdut orice statură morală pe care ar fi avut-o vreodată pentru a mai aspira la vreo funcție în stat. El vrea să se răzbune pe toți cei care l-au eliminat din viața politică în 2015. Pe Plahotniuc în primul rând – dar până la el, pe cea care l-a ”detronat” din preferințele alegătorilor și i-a ocupat nișa politică. Pe cea care urmează să fie, potrivit tuturor sondajelor de opinie, contracandidata lui Igor Dodon în turul II al alegerilor parlamentare. Pe Maia Sandu.

Probabil, Filat consideră că are de ce să se răzbune pe Maia Sandu – pentru că, ori de câte ori a avut ocazia, s-a distanțat de el, pentru că i-a aspirat cea mai mare parte din electorat, pentru că a reușit acolo unde el nu a rezistat, pentru că, în toți acești ani, nu s-a pătat cu scandaluri de corupție și este mai populară decât a fost el.

Nu știm dacă e adevărat că între noul (vechiul) președinte al PLDM și Igor Dodon există o înțelegere, ca acesta să candideze la funcția de președinte pentru a rupe din potențialul electorat al Maiei Sandu. Știm, însă, că dacă Filat va hotărî să se lanseze în cursa electorală, nu PLDM va fi cel care va avea de câștigat din aceasta. Ci Igor Dodon, pentru care o divizare cât mai mare a electoratului advers este necesară pentru a mări cât mai mult distanța din turul I, dintre el și Maia Sandu, în speranța că aceasta va fi suficient de mare pentru a-i asigura o victorie cât mai lejeră în turul II. Dodon este disperat, în prezent, pentru că mai toate sondajele de opinie demonstrează că se află la o distanță foarte mică de Maia Sandu, în preferințele electorale ale cetățenilor, și are nevoie de soluții pentru a mări această distanță. Vladimir Filat ar putea fi o asemenea soluție. Revenirea sa în fruntea partidului, coroborată cu rezultatul peste așteptări obținut de formațiune la alegerile locale din 2019, sunt doi factori care, în opinia artizanilor acestei manevre, ar putea crește scorul liberal-democraților la prezidențiale. În această logică, însă, candidatul liberal-democrat ar trebui să fie o altă persoană decât Filat, cineva care să poată fi prezentat drept o persoană integră și fără problemele pe care le are acesta. Dacă PLDM decide să meargă înainte în alegerile prezidențiale cu un candidat care încă nu și-a rezolvat defitiv problemele cu justiția, chiar dacă se află în libertate, ar putea să-și vadă anulate toate eforturile de a redeveni unul dintre partidele politice importante ale Republicii Moldova. Nici lui Dodon nu-i convine așa ceva – el are nevoie de un candidat PLDM care să atragă spre sine cât mai multe voturi care, altfel, ar putea ajunge la Maia Sandu încă din turul I. Așa că Filat ar putea să meargă în campania electorală nu drept candidat, ci ca principalul reprezentant al candidatului PLDM, indiferent cine va fi acesta – dar mai ales dacă va fi cineva din afara politicii, adică o candidatură din societatea civilă.

Doar Igor Dodon este avantajat, pe termen scurt, de revenirea lui Vladimir Filat în fruntea PLDM. În cele ce urmează, vom vedea, și în perspectiva eventualelor alegeri parlamentare anticipate din 2021, cum vor aprecia cetățenii Republicii Moldova reapariția lui Filat în politică, din punct de vedere electoral. Ipoteza mea este că acesta va fi pedepsit de publicul larg într-o manieră categorică, prin acumularea unor scoruri infime la orice scrutin ar încerca să participe. Asta deoarece, în politica de la noi, lucruri precum trădarea și marea corupție au fost întotdeauna taxate dur. E suficient să ne amintim de Partidul Democrat Agrar, votat de 43% din alegători în 1994 și care nu a mai ajuns în parlament în 1998, sau de Partidul Popular Creștin Democrat, care a împărtășit aceeași soartă în anul 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s