Satul românesc Cartal din Basarabia de sud a revenit la denumirea istorică

Satul Cartal, cu populație majoritară românească din sudul Basarabiei istorice nu mai vrea să se numească în maniera ucrainizată Orlivka (impusă cu varianta rusească Orlovka, imediat după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial), informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Potrivit președintelui Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, în ședința ordinară din 25 august 2020, Consiliul Sătesc a hotărât revenirea la denumirea istorică a localității străvechi de pe malul basarabean al fluviului Dunărea, situată vis-a-vis de orașul Isaccea, din Dobrogea.

O veste extraordinară, și un exemplu de urmat pentru mai multe localități sud-basarabene, cărora le-a fost schimonosit numele pe bunul plac al sovieticilor după cel de al Doilea Război Mondial.

Așteptăm publicarea hotărârii istorice a Consiliului Sătesc Orlivka/Cartal, și-i dorim acestuia mult succes, pe pietrosul drum al recunoașterii adevărului istoric, de la Dunăre spre malurile Niprului, a menționat pe contul său de Facebook Anatol Popescu.

Cartal este un sat reședință de comună în raionul Reni din regiunea Odesa (Ucraina). Are 3,047 locuitori, preponderent români. Satul este situat la o altitudine de 21 metri, pe malul estic al Lacului Cahul, pe malul vestic al Lacului Cartal și pe malul nordic al Dunării, în partea de sud a raionului Reni. El se află la o distanță de 24 km de orașul Reni.

Citește mai departe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s