Românii din Ucraina invită cetățenii Republicii Moldova la un vot ANTI-Dodon și PRO Maia Sandu

Președintele Asociaţiei „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, face apel către cetățenii R. Moldova să iasă masiv la vot pe data de 15 noiembrie și să voteze împotriva lui Igor Dodon. Totodată, acesta accentuează faptul că își dorește un discurs pro-românesc din partea Maiei Sandu în dialogul dintre Chișinău și Kiev.

„Frați și surori, prieteni dragi din Republica Moldova, fără a intra în detalii pro/contra, inclusiv cu privire la viitorul confraților din Ucraina, aflați în plin proces de asimilare națională prin ucrainizarea școlilor, vă invit la un vot masiv ANTI-Dodon-moldovenistul. De la dna Sandu așteptăm pe viitor un discurs românesc, în dialogul dintre Chișinău și Kiev, în ce privește aceste afirmații, din 2015:

MAIA SANDU, adresa nr. 05/05-4045 din 19.06.2015: «(…) Problema unor programe comune în limba română pentru instituţiile şcolare din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi cele din regiunea Odesa va constitui obiectul unor viitoare consultări şi negocieri bilaterale între ministerele de resort din Republica Moldova şi Ucraina»”, scrie Anatol Popescu pe pagina sa de Facebook.

Acesta își exprimă speranța că, cu un asemenea președinte, limba română în Ucraina va fi apărată și de Chișinău.
„Acum 31 de ani în școlile noastre din RSS Ucraineană limba română în mantia grafiei latine a ajuns prin Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Respectiv apărarea limbii române în Ucraina trebuie să vină și dinspre Chișinău, în aceste timpuri pline de incertitudini și pericole de sorginte geopolitică”, a conchis Popescu.
Menționăm că, în Ucraina, învățământul în limba română și reforma administrativ-teritorială anunțată de autorități, continuă să îngrijoreze comunitatea de români, care semnalează că își va pierde mai multe drepturi. Din septembrie 2023, școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, în afară de limba și literatura română.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s