Confesiunile unui român basarabean stabilit în România

Autor: Mihai Crețu

Mihai Crețu este absolvent ale Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați și cofondator cahul.ro.

Fiindcă mă întreabă prieteni, colegi, amici sau pur și simplu cunoscuți cu care mai schimb câte o vorbă, „ce se întâmplă în Republica Moldova?”. Vin cu un răspuns la această întrebare (chiar dacă risc să fiu subiectiv).

În Republica Moldova un individ care nu are nimic sfânt (un fel de mercenar angajat de Moscova) și nimic în comun cu interesele cetățenilor, o unealtă docilă a rușilor, a reușit prin diverse șiretlicuri (dar și cu susținerea lui Plahotniuc) să se cocoțeze în fruntea statului R. Moldova. A reușit să se mențină la putere timp de 4 ani – timp în care a fost finanțat și consiliat din plin de către ruși. Ei l-au sponsorizat pe Dodon și pleiada lui de ortaci rusofili puși pe căpătuială, iar Dodon și compania au contribuit din plin la menținerea Republicii Moldova în sfera de influență a Rusiei. Un fel de „o mână spală pe alta”.

În tot acest răstimp oamenii au dus-o din rău în mai rău, corupția e omniprezentă, sistemul de sănătate e la pământ, drumurile (cu mici excepții) sunt ca și inexistente, iar exodul populației a atins cote alarmante. Cum s-a ajuns aici? În bună parte este „meritul” politicienilor care s-au perindat la putere în ultimul deceniu și au compromis ideea de integrare europeană sau apropiere de România (una pe alta nu se exclud, ba chiar se completează) prin faptul că s-au dedat în mod repetat la diverse acte de corupție.

Pe de altă parte, în timp ce România, UE și SUA investesc în școli, grădinițe, spitale, drumuri, apă și canalizare, iluminatul stradal în zonele rurale, Rusia finanțează la greu mass-media și partidele filoruse. Ce este de făcut mai departe? Primul pas care trebuie făcut este taxarea lui Dodon pe 15 noiembrie, prin ieșirea la vot și votarea candidatului proeuropean Maia Sandu.

Pasul următor sunt alegerile anticipate, prin intermediul cărora am putea scăpa de acest parlament cvasicorupt. Până atunci să facem un pas îndrăzneț și să scoatem din captivitate statul Republica Moldova. ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s