Stânga prorusă de la Chișinău contraatacă

AUTOR: MIHAI CREȚU

Mihai CREȚU este absolvent ale Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați și cofondator cahul.ro.

Deși au suferit o înfrângere dezastruoasă la alegerile prezidențiale de la Chișinău ce au avut loc în toamna anului 2020, forțele proruse se pare că ușor, ușor își revin și încep să se coalizeze și să se unească în jurul a doi poli.

Pe de o parte – Renato Usatâi, primarul prorus de la Bălți cu „Patria” fostului Ambasador al Republicii Moldova la Moscova (pe cei doi îi leagă o colaborare mai veche din 2014, când Usatâi a candidat pe listele partidului fostului ambasador, dar și discursul statalist cu iz prorusesc pe care îl au ambii). Pe de altă parte – Igor Dodon (președintele PSRM și ex-președinte al Republicii Moldova, care a eșuat lamentabil la alegerile din toamna trecută din cauza prestației foarte proaste atât în timpul mandatului cât și în campania electorală, dar și fiindcă diaspora moldovenească a demonstrat o mobilizare la vot cu adevărat istorică) cu Vladimir Voronin (președinte PCRM și expreședinte al Republicii Moldova în perioada 2001-2009).

Pe același eșichier politic (de centru-stânga) se mai află partidul Șor. Acesta deocamdatăa rămas în afara acestor înțelegeri sub formă de blocuri electorale.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS)

Pe flancul drept al politicii moldovenești un cuvânt greu de spus în viitorul legislativ îl va avea PAS-ul Maiei Sandu. Chiar dacă oficial nu mai este președintele acestui partid, așa cum este și firesc pe viitor această formațiune politică își va sincroniza acțiunile și demersurile cu președintele Maia Sandu, respectiv ratingul partidul va depinde direct de prestația doamnei președinte Maia Sandu, iar greșelile făcute de partid vor fi decontate politic de Maia Sandu. Ceea ce ne arată rezultatele alegerilor din toamnă dar și cele mai recente sondaje, atunci când vorbim despre opțiunile politice ale alegătorilor PAS-ul este deocamdată „pe val”, acesta fiind cel mai probabil și motivul pentru care cei din PAS au decis să meargă singuri în alegeri.

Celelalte partide de dreapta.

PLDM-ul fostul premier Vlad Filat nu dă semne că și-ar reveni cât de cât. Chiar dacă acesta are o nouă conducere – îl are ales recent în funcția de președinte pe tânărul primar de Leova, Alexadru Bujoreanu, partidul nu dă semne că își va reveni în viitorul apropiat.

PPDA-ul lui Andrei Năstase stă și el foarte prost în sondaje. De altfel și în preferințele reale ale electoratului nu stă foarte bine. Lucru care s-a văzut la ultimele alegeri prezidențiale. Deocamdată această scădere dramatică poate fi pusă pe seama prestației foarte proaste la alegerile locale din 2019, unde Andrei Năstase a fost bătut măr în turul doi de socialistul prorus Ivan Ceban. Chiar dacă în spațiul public a apărut informația că între cele două formațiuni de drapta se duc negocieri cu privire la crearea unui bloc electoral, Alexandr Slusari a negat că s-ar purta astfel de discuții.

PDM-ul președintelui etern de partid Dumitru Diacov (unul din cei mai longevivi politicieni de la Chișinău) deocamdată a anunțat că va merge de unul singur în alegeri. Chiar dacă liderii acestui partid se arată foarte încrezuți că vor accede în viitorul parlament, sondajele nu sunt la fel de optimiste în privința acestei formațiuni.

Partidele unioniste

Un caz aparte îl reprezintă partidele unioniste. Aș spune chiar un caz demn de studii în domeniul sociologic, politic și geopolitic. Chiar dacă opțiunea unirii Republicii Moldova cu România se ridică aproape de  44%, partidele unioniste nu reușesc să acumuleze în ultima perioadă mai mult de 1% – 2%. Principala cauză și dezavantaj a acestor rezultate dezastruase este aceea că partidele care se declară unioniste aleg de fiecare dată să meargă separta decât să formeze un bloc electoral. În loc să formeze un monolit politic, acestea de fiecare dată însistă să meargă separat, probabil orgoliul liderilor și rânza moldovenească sunt mult mai importante decât acest ideal care rămâne de fiecare dată doar la nivel de declarații.

Care sunt șansele ca acest bazin electoral să se coaguleze (aceasta fiind condiția de bază pentru a reuși să fie o voce unitară și puternică în viitorul parlament) ?

Primele semne de coagulare le-am văzut în lansarea AUR  Republica Moldova și anunțarea intenției de a participa la alegerile din 11 iulie 2021. În același timp am văzut că partide precum USB (Valeriu Munteanu) și PL (Dorin Chirtoacă) au apărut în ultima perioadă în spațiul public tot mai des alături de reprezentanții AUR  R. Moldova. Cel mai probabil vor adera la acest demers de unificare și celelalte componente ale Mișcării Unirea (PNL și PPR) cu excepția partidului „Democrația Acasă” (Costiuc) care și-a anunțat intenția de unul singur în aceste alegeri.

Din păcate Partidul Unității Naționale (PUN) nu a reușit să se ralieze acestui curent de unificare a prin intermediul unui bloc electoral format din partidele care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Considerăm că celelalte partide care nu au fost menționate în prezentul articol pur și simplu nu vor avea un cuvânt de spus, motiv pentru care nu au fost menționate.

Întrebarea care e pe buzele tuturor este următoarea: va reuși dreapta proeuropeană și proromânească să se impună în aceste alegeri parlamentare sau recenta regrupare a forțelor prorusești de stânga se va dovedi mai eficientă?

Rezultatele de la prezidențiale și sondajele de opinie arată că dreapta proeuropeană și proromânească stă mai bine decât forțele proruse (ceea ce reprezintă un  avantaj foarte important), însă dacă forțele de dreapta (și aici vorbim în mod special de partidele unioniste) nu vor reușit să vină cu o ofertă unitară compusă din două monolite politice (cel proeuropean și cel proromânesc) riscăm o dispersare și o risipă de voturi din partea partidelor de dreapta ceea ce ar avantaja partidele de stânga și cele declarat stataliste (care de fapt sunt de sorginte prorusă).

2 thoughts on “Stânga prorusă de la Chișinău contraatacă

  1. Reblogged this on Monitorul de Cahul and commented:

    va reuși dreapta proeuropeană și proromânească să se impună în aceste alegeri parlamentare sau recenta regrupare a forțelor prorusești de stânga se va dovedi mai eficientă?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s