LIMBA ROMÂNĂ NU SE NEGOCIAZĂ

AUTOR: Mihai Goian

Mihai GOIAN este student-masterand la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, programul de studii Geopolitică și interferențe socio-culturale sud-est europene.

Întâi și întâi exact ca acum 32 de ani, trebuie să spunem ferm și apăsat cine suntem și ce limbă vorbim, iar mai apoi fără a ne mai întoarce la acest subiect să ne apucăm de dezvoltarea statului și parcursul românesc și european.

Samuel Huntington a caracterizat Republica Moldova ca un “stat sfâșiat” în cartea sa “Ciocnirea Civilizatiilor”. Pentru ca un stat sfâșiat să devină puternic, în teoria sa el propune ca prim pas revenirea la identitatea națională istorică. Din păcate astăzi urmărim cum Academia de științe face solicitări parlamentului să modifice articolul 13, care este la moment unul rușinos și departe de realitatea istorică a romanilor basarabeni. Iar pe altă parte președintele parlamentului declara că nu este o prioritate la moment.

Toți politicienii speculează acest subiect de 30 de ani de zile și nu îl modifică pentru a avea mesaj de campanie și de a dezbina societatea și așa plină de probleme: sărăcie, corupție, migrația populației etc. Or aceste probleme vin de la lipsa de demnitate a politicienilor, care aleg să facă populism decât să spună un simplu adevăr. Cum am putea avea încredere în așa politicieni?

Frica de a spune adevărul în mare parte se datorează faptului că s-a distrus sistematic sistemul de învățământ, profesorii fiind adevărați eroi pe altarul științei, lucrând in condiții neprielnice și cu salarii mizere. De aici și se trage necunoștința noastră ca popor, iar politicienii spun ceea ce vor oamenii să audă. Frica de a schimba articolul 13 este vina celor care au ruinat acest stat și au manipulat cu identitatea noastră națională, creând o “națiune artificială moldovenească” pe model sovietic.

KGB-ul înțelesese eroare imperiului țarist care nu se atinsese de limba vorbita de acest popor și nu ii dădea mare importanță, chiar Lenin in cărțile sale când a scris despre Basarabia a scris că aici trăiesc români.

Aceasta a și putut duce in 1918 la revenirea Basarabiei în sânul României Mari. Iar puterea sovietică a început o lupta sistematică împotriva identității noastre, dar aceasta a fost ultima picătură care a dus la independența acestui popor necăjit, atunci când ești sărac și încearcă să îți fure identitatea: cultura, religia și graiul; te răscoli să îți recapeți demnitatea. Ca rezultat întâi in anul 1989 la 31 August a fost votată limba română si abia după acest eveniment s-a început adevărata luptă pentru independență.

În prezent vedem aceleași lucruri, politicienii împărțindu-se in 2 categorii care încearcă să ne îndobitocească cu false valori, pe de o parte se încearcă readucerea emoțiilor sovietice, care neagă identitatea noastră românească, iar pe de altă parte se încearcă modernizarea prin valorile occidentale, dar adaptate la o “națiune civică moldoveneasca”.

Nici unul din aceste modele nu ne este nouă aproape, fiind ortodocși și o majoritate care își vor revenirea în trupul României Mari. După teoria lui Huntington întâi și întâi exact ca acum 32 de ani, trebuie să spunem ferm și apăsat cine suntem și ce limbă vorbim, iar mai apoi fără a ne mai întoarce la acest subiect să ne apucăm de dezvoltarea statului și parcursul românesc și european.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s