Va ataca sau nu Federația Rusă Ucraina?

AUTOR: Mihai Goian

Mihai GOIAN este student-masterand la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, programul de studii Geopolitică și interferențe socio-culturale sud-est europene.

Cât de probabil este un război de proporții in bazinul Mării Negre?

Aceste întrebări și le dă întreaga lume. Tensiunile de la granița ucraineană au atins apogeul maxim, chiar dacă Ministerul Apărării Rus a declarat că forțele armate au finalizat exercițiile militare, presa și oficialii din occident continuă să afirme că forțele armate prezintă în continuare un pericol pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Aceste afirmații au temei, astăzi 15 Februarie 2022, Duma rusească a votat în unanimitate declararea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei, astfel arătând intenția de a susține în mod oficial separatismul ucrainean. Totodată chiar dacă rușii au anunțat finalizarea exercițiilor militare, artileria rusească a fost așezată în poziție de luptă.

Pentru a înțelege care e scopul rușilor, trebuie să privim prin prisma lui Putin, un om imprevizibil, școlit în cadrul KGB și inginerul “războiului hibrid.” Regimul Putin în ultimul timp a căzut în popularitate, nu a mai rămas mult până la alegerile prezidențiale, avea nevoie de o “victorie”. Aceste victorii de-obicei se văd la TV, sunt unele imaginare pline de fast și in stil sovietic.

După ultima discuție Biden – Putin, canalul de propaganda rusesc Rossia 1 a anunțat o victorie, dar nu a explicat în ce constă victoria. După ce i-a cedat nervii ministrului de externe ucrainean și a declarat că Ucraina nu va mai adera la NATO, publicațiile proruse îl ridicau la nivel de erou, ignorând faptul ca președintele Zelenskii la scurt timp a negat această afirmație. Aici rușii și-au atins scopul ideologic în fața propriului popor, au arătat ca toți se tem de ei și au mai adus aminte întregii lumi că ei sunt o țară nucleară.

Rusia nu va ataca atât de ușor Ucraina, pachetul de sancțiuni împotriva ei, va aduce o criză economică acută. Sancțiunile americane vizează direct elita lui Putin, fără de care sistemul autocratic rusesc nu poate funcționa. Statele Unite au țintit exact unde e nevoie, Putin are nevoie de oligarhii săi pentru a se menține pa putere, ori tare bine știe cum l-a salvat pe Elțin de la o catastrofă la ultimele alegeri când acesta a fost candidat.

Ca să rezumam după ultimele acțiuni și declarații de astăzi, maxim ce vor încerca armata rusească e să instaleze “pacificatori” pentru “a opri genocidul” in Donețk și Lugansk, exact ca în regiunea transnistreană din Republica Moldova.

One thought on “Va ataca sau nu Federația Rusă Ucraina?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s